Fietstochten Bellewaerts vzw

Bij Bellewaerts vzw kun je niet alleen intekenen op ons eigen aanbod, maar je kunt er ook terecht voor een activiteit exclusief voor jouw groep.

Ben je met jouw gezin, familie- of vriendengroep op stap in Ieper of de Westhoek? 
Kies uit de verschillende fietstochten uit ons aanbod.

De gasaanval

Op 22 april 1915 namen de Duitsers een beslissing die oorlogsvoering definitief veranderd heeft. Op die dag openden ze duizenden flessen chloorgas dat door de wind richting de Franse stellingen bij Langemark geblazen werd. In deze fietstocht van ongeveer 30 km fietsen we langs het kanaal Ieper-IJzer richting de John McCrae-site, de Duitse begraafplaats in Langemark-Poelkapelle en de Brooding Soldier.

De Canadese tragedie

In de tuin van de buren van Kasteelhof ’t Hooge ligt een idyllische vijver die baron Gaston de Vinck liet aanleggen op basis van vier mijnkraters, littekens van ondergrondse mijnen die op 6 juni 1916 onder de Canadese linies tot ontploffing gebracht werden tijdens The Battle of Mount Sorrel. In deze fietstocht van net geen 25 km hoor je het verhaal van de tragische botsing tussen de Duitsers en de Canadezen in juni 1916. Deze tocht kan je ook boeken als wandeling.

het verhaal van de tragische botsing tussen de Duitsers en de Canadezen in juni 1916. Deze tocht kan je ook boeken als fietstocht.

Bij de Duitsers achter het front

In deze fietstocht van +/- 35 km fietsen we langs het nooit afgewerkte kanaal Ieper- Leie om een kijkje te nemen achter het Duitse front. Op het programma staan o.a. een bezoek aan de Duitse Commandobunker in Zandvoorde, de Sint-Chrysoliuskerk in Komen en de Duitse begraafplaats in Wericq- Sud.

De mijnenroute

De oorlog werd niet alleen ter land, ter zee en in de lucht gevoerd, maar ook onder de grond. Beide legers groeven niet alleen duizenden kilometers loopgraven, maar legden ook complexe onderaardse gangenstelsels aan om schuilplaatsen voor de soldaten te creëren en om de vijandelijke stellingen van onder de grond op te blazen. Deze mijnen lieten immense kraters achter in het landschap die je vandaag nog kunt zien. In deze fietstocht van +/- 35 km loodst een vertelgids je langs de mijnkraters van de grootste mijnenslag uit de Eerste Wereldoorlog: de Mijnenslag van Mesen.

De Derde slag bij Ieper

De herinnering aan de Eerste Wereldoorlog roept vooral beelden op van de in de modder vastgelopen Derde Slag om Ieper. Vooral de gevechten om Passendale staan in het collectieve geheugen symbool voor de massale slachting van 14-18. Het verhaal van de dodelijke zomer en herfst van 1917 staat centraal in deze fietstocht van +/- 30 km. Onderweg houden we o.a. halt bij het Tyne Cot Cemetery en de Memorial Gardens in het kasteelpark van Zonnebeke.

De kruistocht der gekwetsten

Deze fietstocht van net geen 30 km volgt de kaart van de medische evacuatie van de gewonden tijdens de Slag om de Meenseweg van 20 september 1917, de dag dat deze iconische foto werd genomen. We zwoegen onderweg mee met de brancardiers, ambulancechauffeurs en dokters om de lijdende gewonden zo snel mogelijk naar het veldhospitaal te brengen. Onderweg horen we verhalen van afzien en overrompeling, maar ook van kleine medische wonderen.

De Vijfde slag om Ieper

De Vijfde Slag om Ieper is beter bekend als de start van het Eindoffensief. Op 28 september 1918 trekken het Belgische en het Britse leger tussen Diksmuide en de Leie ten aanval om de Duitsers definitief achteruit te drijven. Zoals bij de meeste slagen in de oorlog eisen ook de eerste dagen een hoge menselijke tol. Maar tegen begin oktober is de Ieperboog doorbroken. In deze fietstocht rukken we mee op met de Belgische en Britse troepen richting Passendale en Zonnebeke.

Monumenten van Zillebeke

Zillebeke lag tijdens WOI pal op het front en was in 1918 volledig van de kaart geveegd. Omdat er zoveel geleden werd, rezen na de oorlog overal in het dorp monumenten op om de slachtoffers te herdenken. Deze fietstocht van +/- 30 km neemt je mee langs bekende en minder bekende oorlogsmonumenten van Zillebeke. Onderweg hoor je de tragische en soms ook wel luchtige verhalen die eraan vasthangen.