Wandelingen Bellewaerts vzw

Bij Bellewaerts vzw kun je niet alleen intekenen op ons eigen aanbod, maar je kunt er ook terecht voor een activiteit exclusief voor jouw groep.

Ben je met jouw gezin, familie- of vriendengroep op stap in Ieper of de Westhoek? 
Kies uit de verschillende wandelingen uit ons aanbod.

De baron van Bellewaerde

De baron van Bellewaerde

In deze vertelwandeling over de wederopbouw van de verwoeste streek speelt de familie van Gaston de Vinck, kasteelheer van ’t Hooge, een centrale rol. Met brieven, getuigenissen en foto’s uit het familiearchief in de hand neemt een vertelgids je mee langs de overgebleven relicten rond Hooge en Bellewaerde. En die zijn niet min: we kunnen nog een stuk van het verwoeste landschap herkennen en het heropgebouwde kasteel van de baron bewonderen. Maar het hoogtepunt van de wandeling is toch de betonnen noodwoning van de baron, de enige van het type Jouret & Speltincx dat in Vlaanderen nog te zien is.

Over wegels, wevers en gevers

In deze vertelwandeling neemt de gids je mee langs de bos-, veld- en kerkewegels van Hooge en vertelt boeiende verhalen over die wegels, maar ook over de wevers en gevers die langs deze wegen gewandeld hebben.

Van 't Hooge naar 't dorp en were

In deze vertelwandeling dalen we af van ’t Hooge en trekken we langs de paden en binnenwegen naar de dorpskern van het idyllische Zillebeke. We gaan op zoek naar sporen en verhalen van net voor de Eerste Wereldoorlog, maar staan natuurlijk ook stil bij de vernielingen van 100 jaar geleden.

De Canadese tragedie

In de tuin van de buren van Kasteelhof ’t Hooge ligt een idyllische vijver die baron Gaston de Vinck liet aanleggen op basis van vier mijnkraters, littekens van ondergrondse mijnen die op 6 juni 1916 onder de Canadese linies tot ontploffing gebracht werden tijdens The Battle of Mount Sorrel. In deze wandeling van net geen 6 km hoor je het verhaal van de tragische botsing tussen de Duitsers en de Canadezen in juni 1916. Deze tocht kan je ook boeken als fietstocht.

Bellewaerde anders bekeken

Vlakbij het pretpark Bellewaerde ligt het gehucht Hooge, waar nog heel wat sporen van de Eerste Wereldoorlog te vinden zijn: kraters, loopgraven, bunkers, monumenten en graven. Aan de hand van het kijkboek “De Grote Oorlog” van Martijn van der Linden nemen we de kinderen mee in het landschap en vertellen we verhalen over de verschillende thema’s die in het boek aan bod komen. (doelgroep 5 tot 10 jaar)